Site Loading

Nożyce do cięcia blachy – ostrza

Nożyce

Ponieważ blacha nie należy do materiałów łatwych do cięcia, ważne jest, żeby do tej czynności użyć odpowiednich narzędzi. Do tego służą nożyce do cięcia blachy. Ze względu na to, że materiał, do którego są przeznaczone, bywa oporny (zwłaszcza, jeśli cięciem zajmuje się amator) i jest różnej grubości, producenci nożyc do cięcia blachy zadbali o wysokiej jakości ostrza.

RODZAJE OSTRZY POD WZGLĘDEM TWARDOŚCI

Na rynku dostępne są nożyce do cięcia blachy z następującymi ostrzami charakteryzującymi się różnymi stopniami twardości (tutaj wypunktowane są w kolejności od najtwardszych):

  • ze stali HSS – służą one użytkownikowi przez długi czas, a poza tym zapewniają dokładne cięcie. Czasami takie ostrza są pokryte powłoką azotku tytanu (jest ona bardzo twarda i dzięki tej właściwości ostrza jeszcze mniej się zużywają). Służą do cięcia bardzo twardych materiałów
  • ze stali specjalnej
  • ze stali stopowej
  • ze stali narzędziowej.

RODZAJE OSTRZY POD WZGLĘDEM UKSZTAŁTOWANIA POWIERZCHNI TNĄCEJ

W nożycach do cięcia blachy stosowane są:

  • ostrza gładkie – dają niepostrzępioną krawędź przecinanej blachy
  • ostrza ząbkowane – dają powierzchnię przecinanej blachy ze śladami po zębach.

Można by powiedzieć, że coś za coś – w pierwszym przypadku cięcie jest trudniejsze, ale daje lepsze efekty (czyste cięcie), a w drugim łatwiejsze, ale niestety zostają ślady po ząbkowanym ostrzu.

Istnieją także nożyce do cięcia blachy o specjalnych wygiętych ostrzach, dzięki temu zabiegowi praca na samych krawędziach blachy jest bardziej komfortowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
Secondary Navigation